Tohle by položilo už i býka, natož Andreje

Nemá to Andrej Babiš v posledních týdnech lehké. Uvidíme, jestli hodí ručník do ringu, nebo bude takzvaně bojovat až do trpkého konce.

Nejprve ho krátce poté, co bylo oznámeno skončení povinnosti přimíchávat do pohonných hmot biosložku, odvezli do nemocnice. To byla první rána pro jeho obchody.

A pak šla jedna za druhou. Státní zástupce se rozhodl ho přeci jen obžalovat v kauze Čapí hnízdo. A vláda po něm bude vymáhat 100 milionovou dotaci pro pekárnu Penam, kterou prý získal neoprávněně.

A teď si proti sobě postavme dva pohledy. Ten první je, že je to vše „účelovka“ (toto půvabné slovo pan Babiš po několika letech opět oprášil) a vše jen pomsta nové vládní garnitury vůči jeho osobě. Ten druhý pohled je, že se jen dokazuje, že byl celou dobu svého působení ve vládě v kolosálním střetu zájmů v mnoha oblastech. Neoprávněnou dotaci po něm nikdo nechtěl a nikdo se ho neodvážil žalovat.

Kauza Čapí hnízdo je všeobecně známá. Pokud vyzobnu dotaci pro malou firmu trikem, kdy z velké firmy vyčlením za účelem získání dotace malý díl, abych po přijetí dotace ten malý díl zase do té velké firmy začlenil, tak je to nemravné. Možná že právníci prokličkují paragrafy, že se nic trestného nestalo. Ale nepoctivost je to zcela jistě. Na to soudy nepotřebuji. Úsměvné je, že dříve se Andrej Babiš domáhal postavení před soud, aby se to už jednou definitivně vysvětlilo a teď se toho najednou bojí. Když vládl tak měl v soudy důvěru a teď ne? A opět můžeme přijmout dvojí vysvětlení, že v jedné periodě jsou soudy ovlivňované. Jde o to v které a kým. Ale spíše to vypadá, že dříve si byl rozhodnutím soudu jist, a teď už ne.

Co se dotace pro Penam týče, tak tam tu neoprávněnost přidělení potvrdila sama Evropská komise. To už je rozhodování mimo český rybníček. Tak to asi taky něco znamená.

No a teď přišla další rána. Je veřejným tajemstvím, že Andrej Babiš pošilhává po prezidentské kandidatuře. A teď přišly sázkové kanceláře s tím, že už není favoritem.

A aby toho nebylo málo tak z dalšího průzkumu vyplynulo, že pro dvě třetiny lidí je jako prezident nepřijatelný. To ho po případném postupu do druhého kola naprosto diskvalifikuje.

Připočtu-li k tomu jak musel útrpně sledovat cestu Petra Fialy do Kyjeva a její pozitivní mezinárodní i domácí ohlas, tak už musel asi pěkně skřípat zuby. Obzvláště při vzpomínce jak při předvolební kampani před demonstranty zalezl se svou ochrankou do vlastní cukrárny v Průhonicích. Té odvahy taky asi moc nemá.

Paradoxem je, že pokud bude na prezidenta opravdu kandidovat, tak by mohl současnému favoritovi, Petru Pavlovi, dost pomoci. Tváří v tvář komunistické minulosti Andreje Babiše to asi bude těžko někdo vytahovat na Petra Pavla, jak už často od příznivců minulého premiéra zaznívalo. Jenže Petr Pavel dokázal svými dlouholetými skutky, že tohle už je za ním. Pokud bychom to měli stále brát za handicap, tak musíme připustit i možnost, že zloděj aut, který si odpykal trest, škodu uhradil, obětem se omluvil a začal řádný život pro nás bude nadosmrti zlodějem aut a nikdy jinak.

Ne. Takového prezidenta, jako je Andrej Babiš, opravdu nechci. Ale byl bych rád aby kandidoval. Když si koleduje o výprask, má to mít.

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jara Rank
Jara Rank
2 let před

Diky za clanek, konecne se zacina neco dit, ale nikomu stale nevadi, ze celym svetem proletelo:
Czech police promise to ‚act upon‘ Pandora Papers, as …https://www.washingtonpost.com › world › 2021/10/04

Oct 4, 2021 — Czech Prime Minister Andrej Babis talks to journalists in August 2019. (Michal Cizek/AFP/Getty Images). PRAGUE

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před
Reply to  Jara Rank

Myslím, že válka přišla Andrejovi vhod, teď lidé řeší úplně něco jiného.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial