Hlavně aby měl ty politické zkušenosti….

Slýchávám často v diskusích ohledně kandidátů na naši příští hlavu státu. Horká současnost ukazuje, že je to tak trochu jinak.

Ať to na Ukrajině dopadne jakkoliv ( a věřím, že nakonec pro místní dobře ), stal se již nyní za svého života president Volodymyr Zelenskij ikonou nejenom ukrajinských dějin.  Povoláním herec, komik, který byl slovy mnoha obyvatel zvolen i proto, že jeho kandidát Petro Porošenko byl prostě nevolitelný, ukazuje celému světu, jak se má chovat hlava suverénní země.

I přesto, že za ním Putin posílá zabijáky, i přesto, že čečenský satrapa Kadyrov vyslal své „muže“ k jeho likvidaci, president zůstal v Kyjevě, dennodenně burcuje svůj lid k obraně vlasti a celému světu nastavuje pověstné zrcadlo, aby spatřil nenakašírovanou realitu své země, která je násilněna bezohlednými barbary.  Svými projevy k celému světu vzbuzuje neskutečné sympatie a odhodlání s agresorem cosi udělat.  K tomu, aby byl tím, čím je, nepotřeboval stranická školení, umění diplomatického jednání a slovní ekvilibristiky.  Řečeno ještě jinak, je to chlap a navíc chlap na svém místě. Nezdrhnul za hranice s rodinou (což by z lidského hlediska bylo pochopitelné), ale dává jasně najevo, jaké jsou jeho priority a potvrzuje, že volba Ukrajinců před 3 lety byla správná.

Na opačném pólu stojí dnes president České republiky s bohatými politickými zkušenostmi, stejně jako jeho předchůdce. Oba dva prošli politickými půtkami, nabyli jistě zkušeností plnou nůši. A přesto, oba dva, zcela shodně, naletěli Putinovi jako hloupí školáci, Pan Václav Klaus ještě v okamžiku vstupu ruských vojsk na výsostné území jiného státu tento krok bagatelizoval s tím, že to vlastně žádná invaze není.  Pan Miloš Zeman sice nazval svého drahého přítele Vladimíra šílencem a jednou větou přiznal, že se mýlil. Už bohužel nedodal, že sloužil Putinovi jako dokonalý model užitečného idiota a že se za to stydí a proto odstupuje z funkce hlavy státu. Zdá se, že bohaté politické zkušenosti jsou ve zlomových okamžicích dějin u některých … no víte na co.

A zdá se, že svět konečně zvedl svůj líný zadek a dělá to, co měl dělat už dávno. Dát jasně najevo, jak se chovat k agresorům, kteří jej ohrožují, kteří si myslí, že jejich „pravda“ je cosi více, než jiná.  Od druhé světové války svět nezažil takové vzedmutí solidarity nejen té slovní, ale i materiální, což je – bohužel – při válce velmi potřebné. Zdá se pravděpodobné, že miliony lidí bez politické zkušenosti jsou mnohem užitečnější, než ti, které vidíme na obrazovkách před mikrofony, kde se snaží vykecávat ze svých dřívějších prohlášení.

Tak, vážení občané České republiky, vzpomeňme na dnešní události, až nám bude kdosi za pár měsíců sdělovat, že tento kandidát je na nic, protože mu chybí…..politické zkušenosti.

 

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Michaela Klímová
2 let před

Mám o něj strach.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
2 let před

já taky

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Volodymyr Zelenskij má můj obdiv. Roli prezidenta zvládá skutečně skvěle, zaujímá jasná stanoviska, před nimiž smekám, jeho projev je prostý plytkých póz, prázdných gest a falešného afektu, je jednoznačný, konkrétní, působí naprosto upřímně a věrohodně. Mezi současnými prezidenty a vrcholnými politiky ve světě neznám nikoho, kdo by se mu rovnal a málo těch, kteří by se mu byť jen blížili.
Napadá mě, že jsem možná ovlivněn tím, že Ukrajině nepokrytě fandím. Jenže Zelenskij takhle vyčnívá i nad těmi, kteří jsou proukrajinští. Skvěle si Ukrajinci podle mého zvolili!

Vladimír T. Gottwald
2 let před

PS: Posledními, kteří na mne takhle intenzivně působili, byli Václav Havel a Ronald Reagan.

Tomáš Flaška
2 let před

Přesně a trefně 👍

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial