Geniální návrh flastence Tomia Okamury na zvýšení minimálního důchodu

Důchodci na tom nikdy nebyli a nejsou nejlíp. Za vlády ANO poměr průměrného důchodu a průměrné mzdy nadále poklesl, byť vláda rozhazovala důchodcům co to šlo.

Ukazuje se, že bez důchodové reformy to nepůjde. A ukazuje se to již desetiletí. Systém je nastaven tak, že ti, kdo přispívají do důchodového systému nejvíc, mají pak v průměru jen o něco vyšší důchod, než ti ostatní. Prostě je to nespravedlivé. Navíc je to nesystémové. A k tomu všemu dlouhodobě neudržitelné. Nejveselejší je, že na nízké důchody nadávají nejvíce ti, co je mají nejnižší. O těch, co celý život nejvíce platili a nijak se jim to ve stáří nezúročilo, neslyšíte skoro nic. Tedy kromě našeho bývalého premiéra Andreje Babiše, který se podivoval nad tím, jak mu byl vyměřen nízký důchod, když platí velmi vysoké daně.

Tak za prvé daně s tím nemají nic společného. To je věcí odvodů na sociální pojištění.

Za druhé je vidět, že ty odvody vzhledem ke svým příjmům docela očesával.

A za třetí je ohromující, že jako bývalý ministr financí a následně dokonce premiér vůbec netuší která bije a jak se důchody vypočítávají.

Teď přišel s revolučním návrhem na řešení problému duševní gigant české politiky, veliký flastenec, Tomio Okamura. Navrhuje zvýšení minimálního důchodu na výši 15200 Kč. Podotýkám, že výše průměrného důchodu je momentálně 16280 Kč, tedy o nějakých 7% více.

A teď si představme, že takto bychom tedy vyřešili důchodovou reformu. Co by to přineslo?

Já, jako živnostník, si celý život platím dobrovolně na sociálním pojištění o dost více než musím, abych jednou aspoň na ten průměrný důchod dosáhl. Mám kolegy, co si platili to povinné minimum a teď se diví, že mají důchody 7-9 tisíc. To by v jejich případě odpadlo. Těch 7% rozdílu proti mně by hodili za hlavu. Akorát já bych byl za trumberu, co celý život zbytečně strká peníze státu do chřtánu. Svým dětem bych doporučil, ať podnikají, nebo pracují na švarc systém, ale hlavně ať zbytečně moc neplatí. Důchod budou jednou mít stejně zhruba na podobné výši.

Dříve nebo později by se ozvali zaměstnanci, že jejich odvody jsou strašně vysoké a nijak výrazně se jim to ve stáří nezúročí. Asi bychom se mohli těšit na nějaké ty stávky a možná i lidové bouře.

Vzhledem k tomu, že poslanec Okamura nenavrhuje zároveň zdroj financování navýšení minimálního důchodu, opět by stouply mandatorní výdaje státu a zadlužování by šlo až k výhledové hyperinflaci nebo k bankrotu.

Tomio Okamura stále vystupuje jako největší český patriot. Vystupuje i jako obrovský přítel Ruska. Tento jeho návrh by ale jen přinesl rozvrat. Časopis Reflex ho jednou počastoval velmi zajímavým výrazem – Pitomio. Myslím, že tomu tak není. On je hodně chytrý. A jde mu jen a jen o ten rozvrat v národních barvách. Je to prostě správný český flastenec.

Subscribe
Upozornit na
guest

7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Šik
2 let před

Určitě lze dosáhnout důchodu rovného, průměrného či minimálního. Ale spravedlivého, to nevím. V každém případě u Okamuru či Babiše je pro národ nejlepší, když nebudou nic vymýšlet…:-) Hezkou sobotu

Hana
Hana
2 let před

Dost jsem si o tom přečetla. Jediné srozumitelné z toho bylo, že stát předpokládá, že ti, kteřî více odvádějí si na důchod naspoří. Asi tak.

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Tak nějak si řekněme mezi sebou a jasně, že poslanec Okamura je obyčejný populista a magor. A pak vše, co řekne, dostane jasné obrysy.

Hana
Hana
2 let před

👏👍.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Populista nepochybně, ale spíš vychcanej než magor.
A když 24. prosince Okamura řekne, že je Štědrej den, já kvůli tomu stromeček nespálím…
comment image

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Od doby, kdy formuloval onen krásný výraz, že mu novinář klade „zkorumpované otázky“, byl – u mne – zařazen do čeledě magorů. A to přesto, že lze v jeho projevu najít větu, s kterou nemám problém. Třeba, když odpoví někomu na pozdrav a popřeje hezký den.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

comment image

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial