Jsem paranoidní, nebo mě Čína fakt chce špehovat?

Taková drobnost. Koupě obyčejného nabíjecího kabelu na telefon přes čínský eshop za pár šupů. Jenomže tady něco nehraje.

Znáte to. Kabel zapojíte na jedné straně do počítače a na druhé do telefonu. V tom momentě vám počítač nejčastěji nějakým zvukem ohlásí, že je připojeno externí zařízení. A pokud ho počítač dokonce rozezná (není vždy pravidlem) tak můžete hned přenášet data, dobíjet, mazat fotky v telefonu, přesouvat je, prostě vše možné.

Ale podstatné je, že ten počítač musí to externí zařízení rozeznat. To se vždy nepovede. Jenže ono to taky může být opačně, což jsem doposud netušil.

Kabel z Číny přišel, vybalil jsem ho a zapojil do počítače. Zdůrazňuji samotný kabel, ještě bez telefonu na druhém konci. A světe div se, počítač pípnul, jakoby již bylo připojeno externí zařízení. A já tam měl jen kabel, nic jiného. Jinými slovy, to externí zařízení musí být v kabelu.  Přímo v něm.  Tak jsem to vyfotil.

To je konektor onoho čínského kabelu. Aby to bylo jasné, tak jsem udělal fotku tohoto konektoru a dalšího, „normálního“ vedle sebe.

Nahoře je běžný kabel, dole ten nový z Číny. Vidíte ten rozdíl ve velikosti? Ta koncovka evidentně něco ukrývá. To něco počítač identifikuje jako externí zařízení, ale tím to končí. Počítač ho nezobrazuje, nejde ho najít, natož s ním pracovat. Prostě jen „něco je připojeno na USB vstup“, což počítač pozná a pípne. Co to „něco“ dělá, se můžete jen domnívat. Určitě nic nevysílá do místnosti. Proč taky. Ale možná něco posílá do internetu. Určitě by šlo nainstalovat nějaký pořádný Firewall, případně analytický software, který by si s tím poradil. Ale tak zdatný nejsem a tolik času s tím ani trávit nemíním.

Nicméně rozhodnutí je jasné. Kabel z Číny poletí do koše, ale před tím se mu ještě podívám na střeva.

Opravdu nechápu proč tam musí být ten plošný spoj, šestnáctikonektorový čip a zřejmě ještě řada dalších doplňujících součástek. A nejde o nic jiného, než o čtyřžilové propojení drátu od telefonu (2x černá, bílá a červená – vpravo) do normálního čtyřžilového USB konektoru vlevo, jak vyplývá z fotky. Akorát tady je ještě něco mezi. To něco aktivně pracuje, že to počítač pozná. To něco se tváří jako neškodný konektor na běžném dobíjecím kabelu telefonu. To něco prostě poletí z mého baráku ven.

Zkontrolujte si doma ty levné šunty z Číny. Laik nemá šanci nic odhalit. Ale trocha paranoi neškodí.

Subscribe
Upozornit na
guest

10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Mauda
Mauda
2 let před

Kabel, který má na obou koncích stejný velký USB konektor se přece nepoužívá pro ledasjaké připojení externích zařízení k PC 🙂 Není to klasický nabíjecí kabel.

Ten se používá třeba pro programování set-top boxů … a proto bych věřil tomu, že v sobě bude mít i nějaký ten čip.

Jiljí Záruba
2 let před

Opatrnost je na místě, o tom žádná, ale že by tím chtěl někdo monitorovat vaše data? Že byste z toho do počítače dostal něco škodlivého? Že by to v Číně dělali takhle šíleně složitě? Jako že vám to poslali na jméno, tak tam na vás vedou spis? Nanejvýš nějaký trojan, to už tady taky bylo v pohozených fleškách, ale nějak se to neujalo. Ne, ne, to je moc krkolomných otázek. Běžné USB je tak do 70 Kč u nás v obchodě, konektory nejsou pozlacené, i ty kablíky nic moc podle fotky, že by to bylo pro rychlý přenos, takže by… Číst vice »

Jiljí Záruba
2 let před

Mám za to, že Blogosféra je seriózní platforma a tohle byl dobrý vtip pro pobavení. Ale teď koukám i podle diskuse, vy to asi fakt myslíte vážně?

Hana
Hana
2 let před

👍.

Bohumil Michal
Bohumil Michal
2 let před

USB kabely se prodávají různé, opravdu to byl jen zcela obyčejný? Druhá věc, takový kabel (solidní) prodává IKEA za stovku, úplně obyčejný prodejce elektroniky od 30Kč, Alza celkem slušné od 70Kč. To stojí za to kupovat v Číně (dodání trvá klidně týdny, záruku nebo dokonce vrácení uplatnit prakticky nejde, …)? No a nakonec, strkat do USB neznámá zařízení je poněkud nebezpečné. Je to mj. způsob, jak zaútočit na firmu – v USA dělali pokusy, kdy na parkovišti „ztratili“ flešku a překvapivý počet nálezců se pokoušel zjistit, komu patří, tak, že ji strčili v práci do svého počítače. No a tím… Číst vice »

Michaela Klímová
2 let před

Rozeslala jsem to ráno s nadějí, že to někdo vysvětlí… Je to opravdu dost zvláštní, díky za upozornění.

Sona Bulbeck
2 let před

Fiha,dobre vediet,diky…

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

No tedy. Já se v tom nevyznám, asi je nás drtivá většina. Pro mne poučení, že „made in PLC“ nebrat.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial