Lurdy – Lourdes

Fotoblog o tomto francouzském městečku, které je jedním z nejznámějších měst na světě. Především pro věřící. Ale síla ducha tam dolehne i na nevěřícího. Stačí se trochu projít.

Lurdy jsou malé městečko v podhůří Pyrenejí. Mají asi 13000 obyvatel a i samy o sobě stojí za procházku.

To hlavní je ale kousek vedle města.

Dne 11. února 1858, když chudá dívka Bernadette Soubirous sbírala s dalšími dívkami dřevo u řeky Gavy před jeskyní Massabielle, uslyšela šum a poté uviděla ve zlatavém oblaku ve skalním výklenku krásnou ženu v dlouhém bílém rouchu s růžencem v rukou. Během pěti měsíců se tato žena Bernadette zjevila celkem osmnáctkrát. Nikdy se nepředstavila, ke své identitě sdělila pouze, že je Neposkvrněné početí. Dne 25. února 1858 ukázala dívce, kde najde zapomenutý léčivý pramen. Bernadette jej po překonání jistých nesnází skutečně nalezla. Pramen stále sílil, a když jistý nevidomý člověk po omytí jeho vodou opět uviděl, začalo po tomto zázraku přicházet do Lurd mnoho lidí.

Voda z pramenu vedla k tomu, že lidé se sem sjíždí, vodu pijí, odváží a bylo prokázáno mnoho případů zázračného uzdravení po požití vody z pramenu. V Lurdách vzniklo mnoho specializovaných klinik, kde působí špičky ve svém oboru. Léčbu tak podporuje oboje – věda i víra.

U pramene bylo nutno postavit mnoho odběrných míst, aby si mohl natočit opravdu každý.

Nad jeskyní byla v roce 1876 vystavena majestátní Bazilika neposkvrněného početí. Bazilika má vitrážová okna, která zobrazují mnoho výjevů z mariánského zjevení z roku 1858, jež dalo celé svatyni vzejít. Zajímavostí je, že na nich je panna Marie zobrazena jako „druhá Eva“. Hlavní věž baziliky měří 70 metrů, ta je obklopena dvěma menšími věžemi, které však byly dokončeny až roku 1908. Nad vchodem do chrámu je mozaika zobrazující papeže Pia IX, který ustavil roku 1854 dogma neposkvrněného početí.

Vejdete-li dovnitř, uvidíte všude  – v kaplích, na stěnách, u vchodu … jen děkovné cedule za uzdravení.

Interiér je úchvatný …..

…. a i česká stopa tu jde objevit.

Bohužel i dnešní koronavirová doba se podepsala na tom, že věřící musí při bohoslužbě dodržovat rozestupy.

Součástí oblasti je také Bazilika sv. Pia X., která se celá nachází v podzemí (proto je nazývána také jako Podzemní bazilika), a která vznikla až v roce 1958, s cílem pojmout co nejvíce věřících (až 25 000), již byli očekáváni v roce stého výročí zázraku.

Rozměry podzemní svatyně vám vezmou dech. Celé to jen podtrhuje mimořádnost tohoto místa.

Zde visí na stěnách portréty těch nejsvětějších svatých i blahořečených smrtelníků z nejnovější doby.

Jenom to, abyste tento podzemní chrám obešli dokola a pohlédli na jména všech, vám zabere aspoň půl hodiny.

Ale v Lurdách se nespěchá. V Lurdách se rozjímá. A léčí.

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před

Pěkná fotoreportáž, nikdy jsem tam nebyla a ani se nechystám, protože mi to připadá moc komerční. Mám ale vynikající zkušenost – zážitek z jiného mariánského místa, mnohem klidnějšího, polozapomenutého, v Krušných horách. Tam jsem zažila neobvyklý stav, který bych popsala jako spočinutí v láskyplné božské náruči. A to jsem „jen“ požádala o odpověď na otázku, která mě tenkrát trápila.A dostalo se mi takové odpovědi, která mě mnohonásobně povzbudila do života. I teď jsem dojatá, když na to vzpomenu. Děkuji.

Pavel Khail
Pavel Khail
2 let před

Můžete napsat které je to místo?

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Tome, díky za blog. Byl jsem kdysi v Pyrenejích, relativně blízko, ale mne děsí davy a cingrlátka na prodej atd. Nakonec jsme jeli do hor na trek.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial