Chudák Cobain

Jak by se na to asi býval Kurt tvářil, kdyby mu tehdy někdo řekl, že za tři dekády ho bude žalovat kojenec z obalu jeho vlastní desky?

Řeč je samozřejmě o obalu slavného alba Nevermind (1991) od tehdy prakticky kulminující Nirvany. Nikdy jsem její až tak velký fanoušek nebyl, ovšem kapela má jasné místo v hudební historii (dokonce jsem kdysi v minulém století pár jejích kusů s kýmsi hrával), a ačkoli rozhodně není pravda, že se v okamžiku vydání alba „zrodil grunge“, jak dnes mylně tvrdili v jakémsi rádiu u příležitosti bulvárního rozdmýchávání níže popsané žaloby, tvorba kapely ovlivnila celé generace a přinejmenším o songu Smells Like Teen Spirit musel slyšet snad každý. O tom ale tenhle článek není.

Na obalu desky je Spencer Elden, tehdy čtyřměsíční kojenec, jenž byl během několika sekund vyfocen (pochopitelně nahý) v bazénové vodě, jak se jako ryba chytá na udičku s dolarovou bankovkou, kterýžto výjev asi není třeba vysvětlovat (přičemž Cobain údajně původně navrhoval ještě horší variantu, a sice s porodem do vody, což ho vlastně k celé věci nejprve inspirovalo).

Drahý Spencer (hodně drahý, jak se záhy ukáže) se podle dnešních zpráv (25. srpen 2021) ve svých 30 letech jal kapelu žalovat v rámci sexuálního zneužití. Ale když říkám kapelu, nejsem přesný. Podle listu The Guardian požaduje alespoň 150.000 dolarů plus výlohy od každého z účastníků protistrany žaloby, což je celkem asi 15 lidí, včetně zbylých muzikantů, samotného Cobaina (!), respektive jeho pozůstalosti prostřednictvím vdovy Courtney Love, vydavatele alba, kteří ho celých těch třicet let distribuují, a samozřejmě fotografa a dalších. Jestli Spencer žaluje i své rodiče, kteří to tenkrát povolili, na to se zeptejte jeho.

Už zde by se dalo napsat asi toto: Vymknuta z kloubů, doba šílí.

Jenže… to není všechno. Tohle strašné zneužití (prý „celoživotní újma“) totiž Spencerovi nebránilo v tom, aby během svého života scénu z obalu reprodukoval, a to dokonce několikrát, ať už jako teenager nebo v dospělosti. Sice už ne nahý, ale později pro jistotu s oním albem v ruce. Původně měl prý ze slavného obalu smíšené pocity, ovšem podle NY Post při focení 25. výročí dokonce sám navrhoval, že by se fotil nahý, akorát že fotograf to zamítl…

Každopádně jelikož za to tehdy v devadesátkách dostali pouze jakýsi pakatel, je asi načase trochu si dnes přilepšit.

Ale na co to tak navléknout? řekl si Spencer. Najednou luskl prsty, zvedl chytrý telefon a vytočil číslo právníka.

Když se na ten obal znovu dívám, snad nejsem sám, kdo v tom vidí až neuvěřitelnou ironii.

Smells Like… Bullshit.

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před

Je to absurdní. Ale možná tyhle extrémy mají nějaký smysl, i když si u toho pomyslně klepeme na čelo. Třeba dostanou odvahu některé oběti skutečného zneužívání, aby se ozvali a zkusili uplatnit svá práva. V jiných zemích, kde se na toto téma spíš ještě mlčí.

Emrich Sonnek
Emrich Sonnek
2 let před

Amerika je sice země neomezených možností, ale přesto doufám, že právníci žalované protistrany, resp. protistran, ale nakonec i soudce poukazem na to, že žalující v minulosti svým chováním jednoznačně dával najevo, že mu ta fotografie nejen nevadí, ale naopak slouží k sebepropagaci, tuto trapnost smetou ze stolu. V každé civilizované zemi by se tak nepochybně stalo.

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Základní otázka samozřejmě zní, jak byl tento kojenec zneužit. U nás by poputoval do psychiatrické sanatoře, ale jak soudíte správně – v USA to nějakej balík hodí.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial