3. Synagoga v Přívoze

Synagoga v Přívoze na dobovém vyobrazení.
Na místě synagogy je dnes parkoviště.
Lokalita bývalé synagogy v Přívoze (červená tečka).

Další synagogou, zaniklou v nacistickém ohnivém pekle, byl templ v Přívoze.

Do roku 1870, kdy byl Přívoz samostatnou obcí u Ostravy, zde žilo jen asi 50 židů, poté však jejich počet začal stoupat, zejména v důsledku rozvoje železniční dopravy a na ni navazujících služeb – rychle zde vznikaly restaurace, nálevny, pivnice, hotely, nevěstince atd. Když roku 1900 získal Přívoz status města (tehdy ještě samostatného, k Moravské Ostravě byl Přívoz připojen až v roce 1924), žilo zde již 508 židů, kteří se rozhodli postavit si vlastní synagogu. V polovině roku 1900 pro tento účel založili Přívozský chrámový spolek (Přivozer/Oderfurter Tempel-Verein) a začali shromažďovat prostředky pro stavbu. Mezi největší dárce patřili majitelé Vítkovického horního a hutního těžířstva nebo osobně Markus Strassmann, majitel pivovaru a předseda Židovské náboženské obce v Moravské Ostravě.
Stavbu synagogy v novorománském stylu v tehdejší Mariánské ulici (dnes Hlávkova) v roce 1904 provedl přívozský židovský stavební mistr Viktor Sonnenschein podle plánů stavebních mistrů Ignatze Felixe a Eugena Noëho. Celkové náklady dosáhly 44 000 K. Budovu slavnostně vysvětil moravskoostravský rabín Jakob Spira 30. října 1904. V následujících desetiletích pak bohoslužby v synagoze vedli postupně kantoři Josef Sagher, Bernhard Ilmer a Arnold Schimkowitz.

Po nacistické okupaci byla přívozská synagoga, stejně jako ty ostatní na Ostravsku, vypálena. Tato vzplála 10. června 1939…

Dnes je na místě bývalé synagogy parkoviště.

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Ach jo, díky za osvětu….

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial